Tok Guru dan Pakatan

Bila saya mencadangkan Tok Guru Nik Aziz Nik Mat dilantik ketua Pakatan Rakyat, riuh-rendah kedengaran suara menyokong dan menentang. Ramai yang memberi pendapat mereka. Ada pula yang menuduh kononnya ini strategi saya nak jadi ketua Pakatan. Kata mereka saya tak hormat Anwar Ibrahim apabila membuat cadangan ini. Nampaknya masih ada yang tak faham atau pura-pura tak faham. Jadi eloklah kita teliti kembali apa yang saya sarankan.

Premis utama dalam cadangan saya itu ialah kita perlu kepada seorang “spiritual leader”, sama saperti Mahatma Gandhi sewaktu zaman India memperjuangkan kemerdekaan dahulu. Kita tahu pemimpin seperti itu diperlukan untuk menerajui gerakan Pakatan. Pemimpin politik biasa, walau bagaimana hebat dan handal sekali pun, tidak akan cukup kuat untuk melawan gergasi Barisan Nasional.

Yang saya maksudkan sebagai pemimpin spiritual ini adalah seorang pemimpin yang tidak ada cita-cita nak jadi Perdana Menteri atau apa-apa jawatan besar. Ini sama seperti Gandhi yang tidak mahu apa-apa jawatan, hanya setakat menyokong Jawaharlal Nehru sebagai Perdana Menteri India merdeka. Yang Gandhi mahu hanyalah India yang merdeka, bersatu dan bebas dari penjajahan. Pemimpin seperti ini bergerak atas keluhuran perjuangan. Samalah saperti Mandela, dan Imam Khomeini . Pemimpin saperti ini disayangi oleh rakyat kerana prinsip dan sifat humanisme beliau. Dia tidak ada masalah peribadi, tidak ada skandal, tidak ada cita-cita duniawi melainkan perjuangan untuk menegakan keadilan dan melawan kezaliman.

Jadi bila saya toleh kiri dan kanan dan saya lihat hanya Tok Guru Nik Aziz ada kelayakan tersebut. Beliau diterima oleh semua kaum dan agama. Maka saya terus mencadangkannya kerana saya berpendapat hanya apabila kita letak pertarungan Pakatan vs BN atas perjuangan spiritual melawan kuasa yang rakus dan rasuah, barulah rakyat akan bersemangat dan bangkit bersuara untuk memihak kepada kita. Formula politik lain memang ada tapi saya rasa ia tak cukup dan tak padan untuk menggerakkan satu usaha besar menggantikan BN sebagai kerajan pilihan rakyat.

Soal jawatan Perdana Menteri itu terserahlah kepada wakil-wakil rakyat Pakatan sesudah mendapat kerusi yang cukup untuk membentuk kerajaan yang baru. Itu perkara mudah kerana Tok Guru pun tahu dan bersedia menerima orang lain yang lebih sesuai untuk menjadi PM. Cadangan saya ini juga sama seperti dengan keududukan Pengerusi Parti Buruh atau Konservatif di UK yang tidak pernah pun menjadi Perdana Menteri. Tugas mereka adalah menjaga perpaduan dan kekukuhan parti. Saya tegaskan di sini bahawa buat masa ini memang tak ada mana-mana wakil rakyat yang lebih sesuai dan berupaya daripada Anwar Ibrahim untuk menjawat jawatan Perdana Menteri apabila Pakatan memperolehi undi majoriti rakyat nanti. Jadi penyokong dan peminat Anwar Ibrahim tak usahlah bimbang.

Yang penting sekarang ialah menentukan apa yang perlu dilakukan untuk menjayakan kemenangan Anwar dan Pakatan Rakyat. Apakah yang akan menggerakkan tsunami politik baru untuk memberi kuasa kepada rakyat melalui Pakatan? Sesudah Mac 8, 2008, ada orang kata bahawa Pakatan seolah-olah sudah hilang tenaga sekarang. Menurut Merdeka Centre dalam kaji selidik baru-baru ini, BN masih lagi akan menang jika pilihan raya umum diadakan hari ini. Malah BN dikatakan tetap boleh mengekaklkan dua pertiga kerusi Parlimen. Begitu membimbangkan sekali persepsi ini terhadap Pakatan.

Itulah sebabnya saya mahu para penyokong kita tanpa mengira kaum dan agama berfikir bagaimana kita nak memperkukuhkan Pakatan dan cuba mencari cara dan pendekatan baru. Kita jangan cepat panik atau takut kepada perkara-perkara kecil dan sampingan yang memang menjadi adat politik. Yang penting kita mesti pastikan Pakatan tidak lari dari landasan utamanya iaitu menolak BN untuk memberi ruang bernafas kepada rakyat menikmati keadilan, demokrasi dan kebebasan yang sebenar tanpa dicengkam salah guna kuasa, rasuah dan diskriminasi.

Yang utama mestilah kemenangan Pakatan kerana ia bererti kejayaan kepada rakyat. Saranan saya bukan sahaja kepada rakyat untuk berusaha gigih ke arah mencapai matlamat ini tetapi juga kepada para pemimpin dan ahli komponen Pakatan supaya berkorban dengan bersikap jujur dan ikhlas untuk berkhidmat kepada rakyat. Malah lebih baik lagi, para pemimpin dan ahli komponen Pakatan harus mengurangkan ketegangan dan salah faham sesama sendiri. Kita boleh buat demikian dengan cara bersabar dan bersifat maaf-memaafkan, cepat-cepat berbaik semula jika berlaku silap faham. Ingatlah rakyat mahu melihat kita bersatu sebelum kita merayu kepada rakyat untuk bersatu-padu menyatakan sokongan kepada kita.

Saya harap semua ini dapat diperjelaskan dengan jujur dan ikhlas di Konvensyen Pakatan Rakyat pada 19 Disember ini. Saya juga harap kita dapat temui kata maufakat tentang hal-hal penting dalam Pakatan Rakyat, dan berusaha menjernihkan apa-apa yang keruh. Dengan ini saya juga ingin mengucapkan selamat menunaikan ibadah haji kepada mereka yang akan mengerjakan ibadat yang mulia ini di Tanah Suci Makkah. Semoga semangat baru untuk menegakan keadilan dan menolak kezaliman akan terisi di hati sanubari kita semua. Labbaik Allah humma labbaik.

Advertisements
Explore posts in the same categories: 1

7 Comments on “Tok Guru dan Pakatan”

 1. kyle8c Says:

  Rakyat2 negara ini belum pernah menengok presiden parti yang tidak berhasrat menjadi perdana menteri…rakyat2 juga telah jemu menengok pergelutan antara ahli2 politik untuk menjadi presiden supaya menjadi perdana menteri. Sudah 52 tahun presiden parti sinonim dengan perdana menteri…susah sikit untuk menerima idea baru.

 2. hayatimaamor Says:

  Pada mulanya memang saya kurang senang dengan cadangan Datuk untuk melantik TG sebagai Ketua Pakatan Rakyat, tapi setelah meneliti penjelasan di atas, saya dapat memahami apa agenda Datuk sebenarnya. Syabas Datuk kerana memberi idea yang bernas ini untuk memantapkan lagi PR. Pemilihan TG diharap dapat memulihkan semula hubungan antara parti2 dalam PR yang mutakhir ini nampak agak bergolak dan ini memberi kredit pada BN untuk memburuk2 dan mengurangkan keyakinan rakyat pada gabungan ini. Dan harapan saya juga pada mereka yang berada dalam PR janganlah terus bercakaran kerana pengundi yang atas pagar boleh beralih angin bila2 masa saja. Bagi kami yang tegar dengan pembangkang, dikerat sepuloh pun kami tetap bersama. Doa saya agar PR akan berlapang dada untuk menerima apa juga kritikan dan teguran agar kita dapat merampas negara ini dari pemimpin2 yang korup dan zalim yg telah terlalu selesa atas kerusi ini selama lebih setengah abad. Teruskan perjuangan walau apa jua rintangan. Takbir, Reformasi!!

 3. ummifarah Says:

  Kelakarnya orang Melayu kita yang mudah sangat melatah sebelum memahami apa yang nak disampaikan. Sikap macam inilah yang membuat kita mudah dipergunakan dan diperkudakan. Teruskanlah usaha Sdr Zaid mencelikkan orang Melayu yang masih buta hati (walaupun kononnya dah tinggalkan UMNO). Take a step back for a breather (these species can really zap your energy!)and continue to forge forward. We are behind you all the way saudara Zaid. Allahu Akbar!

 4. mancheng Says:

  Saya Mohon Penjelasan

  1. Apakah cita-cita berbau ‘Islamist'(walaupun agak liberal)Tuan Guru (serta PAS) dapat diterima semua?

  2. Adakah salah saya merasa yang DAP ada agenda kapitalis berat berbau rasis ala MCA (Agenda for Chinese Conservatives Entrepreneurs) ? Bagaimana untuk memastikan yang ahli2 mereka tidak menyokong agenda ‘perpaduan’ dengan BN (yang sekarang agak jelas berjaya menarik hati mereka dengan kata2 indah 1Malaysia-saya mungkin salah)

  3. Bagaimana untuk membentuk fikrah ahli2 politik Parti Keadilan yang kebanyakannya tidak ubah spt. ahli2 politik UMNO.

  4. Apa pandangan Pakatan tentang Sekularisme?

  5. Kenapa Parti Sosialis kurang diberi publisisti oleh Pakatan?

  Minta dijelaskan. Terima Kasih.

 5. anakkeadilan Says:

  Dato:

  Saya memang memahami kehendak Dato. Sepeti di Amerika, Pengerusi Democrat Convention ialah Howard Dean tetapi calon president ialah Obama. Ramai yang tak faham faham lagi, sebenarnya Tok Guru ialah ahli DUN dan bukan MP. Justeru itu adalah mustahil untuk ADUN menjadi PM.

  Bagi saya sesiapa sahaja boleh jadi pengerusi Pakatan. Jika jawatan pengerusi PR diberikan kepada Pas dan boleh elak dari perpecahan, maka berilah pada Pas. Tetapi saya masih rasa yang paling sesuai menjadi calon perdana menteri ialah Dato Seri Anwar.

  Justeru adalah penting yang Dato cadangkan Tok Guru sebagai Pengerusi PR. Timbalan Pegerusi dan setiausaha agong ialah wakil DAP. TETAPI calon Perdana Menteri ialah Dato Seri Anwar. Maka itu tiada lagi rungutan kerana ia JELAS dan inilah sebenarya wajah bagaimana perkongsian kuasa. Cubalah cara ini kalau berkesempatan. Kalau satu orang berkuasa penuh, orang lain akan tak gembira. Malaysia adalah Negara yang unik. Semuanya perlu diperjelas.


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: